Articol preluat de pe http://www.pescuitmania.ro/
S-au scris articole si o sa se mai scrie despre porumb. Despre metode de preparare in schimb mai rar. Ca si cu mamaliga fiecare are secretul lui si crede ca asta ii aduce succesul. Posibil. Parerea mea este ca pana la un anumit punct toate metodele coincid.
Metoda 1
Si cea mai simpla este sa lasati porumbul la fermentat intr-o galeata fara capac la soare.
Obligatoriu se adauga apa de Dunare sau sau de balta in cantitate dubla fata de porumb. Dupa doua zile cand boabele se umfla si la suprafata apare o spuma alba sunt numai bune de folosit. Au si un gust usor alcoolic. Si un miros de acru. E CSL-ul. Perfect. Pentru Dunare. Nu l-as folosi pe balti si cu atat mai putin pe balti respectabile unde c&r-ul este litera de lege.
Pe balti fierberea porumbului este aproape obligatorie. Face porumbul mult mai usor digerabil si in acest fel cresc sansele ca pestele sa vina din nou la masa mult mai devreme.
Metoda 2
Intr-o galeata puneti o cantitate de porumb. Adaugati apa suficienta ca sa acoperiti boabele si sa le depaseasca cu o palma. Posibil sa fie suficient sau nu. Asta o stabiliti in functie de cat de mult se umfla boabele. Apa din balta sau plata sau din Dunare dar nu de la robinet.
Acum este timpul sa adaugati un indulcitor. Zaharul este perfect dar nu adaugati mai mult de 100g de zahar pe kg de boabe. Niste chestii din chimie sinonime cu osmoza care face ca zaharul sa intre in coaja si sa nu mai lase apa sa intre, ceea ce face porumbul tare ca piatra in loc sa il inmoaie.
Daca aveti un indulcitor de firma nu ezitati sa il folositi. Respectati dozajul indicat de producator si totul va fi perfect. Dupa ce boabele de porumb s-au umflat le puneti la fiert la foc mic aproximativ 1 ora. Poate sa fie mai putin poate sa fie mai mult. Depinde de boabe.
Ca sa va dati seama exact luati o boaba de porumb intre degete si striviti-o. O sa va dati seama imediat daca mai trebuie fiarta sau nu. Indepartati porumbul de pe foc si lasati-l sa se raceaca putin.
De aici parerile difera. Unii scot boabele de porumb din zeama, le pun separat intr-un recipient si adauga peste ele tot felul de arome si atractanti. Altii spun ca cel mai bine este ca aromele si atractantii sa fie adaugati in apa in care au fiert. Eu am incercat si o varianta si alta. In primul caz o sa aveti niste boabe perfect aromate si aditivate. In al doilea caz… la fel, numai ca aroma va fi mai suava.
Pe balta nu am vazut nici o diferenta asa ca procedati cum vi se pare mai usor.
Eu prefer metoda a doua. Mi se pare ca daca stau in apa in care au fiert mai preiau un pic si din aroma de porumb pe care au lasat-o la fiert.
Metoda 3
O alta metoda si cea mai preferata de mine este cu oala sub presiune.
Aceeasi oala in care super-nevasta fierbe fasolea. Acolo pun exact 1 kg de porumb, 100g de zahar, apoi completez cu apa pana la semn. Se fierbe exact 45 min de cand oala incepe sa scoata abur. Cand scoateti capacul o va dati seama de ce prefer aceasta metoda.
Am prieteni care au mancat jumatate din cantitatea de porumb pana sa ajunga pe balta. Bineinteles se pot pune si arome in oala inainte de a o pune pe foc. Incercati o conbinatie de frisca si capsuni. La mine a dat rezultate. Dezavantajul este ca nu se poate pregati o cantitate mai mare deodata. Oricum mai mult de trei patru kg intr-o partida de weekend nu cred ca trebuie.
Tot ce am scris mai sus se aplica cu succes la orice fel de porumb. Inclusiv la cel de floricele care daca il preparati prin metoda ‘oala sub presiune’ e fantastic.
Exista si porumb de floricele de culoare rosie. Amestecat cu cel galben da o nada devastatoare. Se pot pune pe rig doua boabe de culori diferite care mie unul mi-au dat mari satisfactii.
luni, 20 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu