luni, 20 aprilie 2009

Nautul, o momeala alternativa

Articol preluat de pe http://www.pescuitmania.ro/
Candva, m-a intrebat cineva ce ar mai putea pune in carlig, ca s-a saturat de porumb si nici cu bilele nu sta prea bine. Adica nu prea stie ce sa aleaga iar pretul este cum este. Ar vrea ceva tot ieftin ca si porumbul si usor de preparat.
Multa vreme am cautat prin plafare fasole garbanzo. Pe siturile englezesti pescarii o ridicau in slavi, iar eu eram curios sa stiu ce este. Mai tarziu am descoperit ca de fapt si de drept era vorba de naut. Pe numele lui latinesc, chiar daca nu intereseaza pe nimeni, cicer arietinum.
De ce este atat de bun? Toata lumea zice ca inlocuieste o buna parte din proteinele din carne. Are si de unde, concentratia proteica fiind de 24%.
O multitudine de saruri minerale (fosfor, magneziu, potasiu,calciu, fier) plus un procent indestulator de hidrati de carbon si grasimi. Nu ma mai intreb de ce este atat de bun pentru crap!
Prima intalnire a fost oarecum ciudata. Cand am vazut ce era in punga si cat de tari sunt, nu as fi crezut ca pot fi folosite ca momeala. Dar am zis sa incerc.
Apropo, se poate praji si apoi macina. Are un gust si o aroma deosebita. Dar nu va sfatuiesc sa incercati sa le macinati cu o rasnita de cafea.
Mie imi plac cand sunt incoltite. Germineaza destul de repede si nu trebuie conditii speciale. Boabele se pun intr-o tava, pe un singur rand, si apoi adaugati apa. Nu de la robinet si nu in exces. Apa nu trebuie sa acopere boabele! Nu umpleti tava cu boabe, aveti grija sa aiba spatiu suficient intre ele, pentru ca se umfla destul de mult. Lasati tava intr-un loc luminos si cu temperatura constanta. O sa observati ca dupa aproximativ 24 ore apar primele semne de incoltire. E timpul ca sa il aruncati intr-o oala cu apa clocotita. Cateva minute sunt suficiente.
De aici incolo eu am incercat mai multe variante. Ori il puneti asa fierbine intr-un borcan cu tot cu zeama si il lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Nu stiu de ce, dar am avut surpriza sa fermenteze cu aceasta metoda. Nu intotdeauna dar se mai intampla.
Ori scurgeti zeama il clatiti cu apa rece si il puneti intr-un recipient inchis ermetic. Eu folosesc peturile din plastic. O sa vedeti ca in sticla boabele se vor acoperi de un lichid gros, laptos si vor capata un miros specific. Sunt excelente! O singura problema. Daca deschideti sticla trebuie folosite.
Fiind naturale se strica repede. Stati linistiti totusi nu trebuie cantitati industriale. Ca si tiger nuts e foarte usor de supradozat. Un pet de jumatate de litru sau un borcan de 800 ajunge foarte bine pentru o partida de weekend.
Puneti una sau doua boabe pe firul de par si adaugati o mana in amestecul de seminte preferat. E suficient.
O alta metoda ceva mai sigura este sa il puneti la umflat intr-un recipient, acoperit cu apa bineanteles. Adaugati apa suficienta pentru ca absoarbe apa destula. Acum este momentul sa adaugati coloranti, arome si indulcitori. Le va absorbi ca un burete. Dupa 12 ore trebuie fiert o jumatate de ora.
Se poate pastra in recipiente inchise ermetic impreuna cu un dip din lichide nutritive si arome.
In fine una dintre cele mai usoare metode este sa va duceti la supermarket si sa cumparati o conserva. Personal prefer metodele descrise mai sus.

Niciun comentariu: