Articol preluat de pe http://www.pescuitmania.ro/
Mi-a placut cum a scris despre el tata Ken Townley intr-un articol mai vechi. Am inceput sa caut informatii despre el si dupa cum se scrie este chiar bun.
‘Avena stativa’ dupa denumirea lui latineasca contine intregul complex de vitamine ‘B’. Chiar daca la concentratia de proteina nu sta foarte bine, in schimb are destul de multe de adaugat la procentul de carbohidrati si saruri minerale.
In plus sta foarte bine la capitolul acizi grasi, oleic si linoleic, esentiali in digestia crapului.
Plin de informatie m-am pus pe treaba si prima data l-am inclus in mixul de boilies. Nu am depasit un procent de 20% faina din ovaz dar, cineva mi-a zis despre boiliesuri ca parca sunt furaje de dat la porci. Intr-adevar are tendinta sa decoloreze mixul, faina fiind facuta de mine la rasnita de cafea, iar boabele nefiind sparte cum trebuie boiliesul arata ca facut din paie.
Nu aveau textura unei bile de ‘clasa’si nici culoarea, dar prindeau peste, desi nu aratau ca cele englezesti.
Ca si faina leaga foarte bine mixul, se poate folosi fara nici un fel de probleme si in cele pe baza de faina de peste nu numai in cele pe baza de mancare de pasarele si aduce un aport important de vitamine si minerale. Sa nu fiu inteles gresit. Am avut rezultate multumitoare, nu fantastice.
Nu este un ingredient de nelipsit in boiliesuri dar poate aduce satisfactii mai ales pe vreme calda.
Fulgii de ovaz sunt deja cunoscuti si am vazut chiar echipe care ii foloseau in concursuri. Lasati de cu seara la inmuiat si amestecati apoi cu canepa si ceva boiliesuri sfaramate, leaga bine bulgarii de nada si aduc un plus de atractie pe patul de nada.
Cel mai mult insa imi place sa il folosesc sub forma de seminte. Am gasit la magazinele plafar seminte de foarte buna calitate. Pe un substrat malos, nu cred ca au egal. Gustul usor dulceag si aroma deosebita care o degaja atrag crapii pe patul de nada, care vor rascoli tot malul in cautarea lor.
Modul de preparare este extrem de simplu. Eu pun apa la incalzit si arunc semintele intr-o lada frigorifica. Acolo pun circa 100g de zahar la 1 kg de boabe. Cand apa clocoteste o torn peste boabe. Dimineata sunt numai bune de folosit.
Am folosit si arome la preparare dar nu am vazut mare diferenta. Mai precis, nu am vazut deloc, avand cam aceleasi rezultate si cu aroma si fara. Problema este ca poate nu am gasit eu aroma care sa mearga cel mai bine. Despre amestecuri cu alte seminte nu pot sa spun decat atat: eu nu le-am amestecat decat cu boabe de porumb, dar se pot face destule combinatii.
Cel mai bine a mers cu porumb preparat si aromat cu aroma de fructe.
Nu ma intrebati de ce. Nu stiu. Poate crapul prefera ovazul cu fructe si nu cu altceva.
luni, 20 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu